6
Călător prin teatre în jurul lumii
March 9, 2018
Vlad Radescu
De ce STS?
March 19, 2018
Arată tot

Teatrul între tradiţie şi inovaţie

dsc_0736-min
 

Teatrul… un cuvânt atât de complex ce de-a lungul timpului a îmbrăcat atât de multe forme și a căpătat atât de multe înțelesuri.

Încă din cele mai îndepărtate vremuri, locuitorii pământului românesc de astăzi au simțit necesitatea jocului teatral practicând obiceiuri și ritualuri în ale căror forme de manifestare colectivă deslușim elemente cu un evident caracter spectacular.

Însă … ce reprezintă teatrul în ziua de astăzi? Greu de spus!

Este el un accesoriu” al literaturii dramatice? Un loc de entertainment, cum se spune mai nou? Teatrul înseamnă textul dramatic sau mai mult decât atât?

Acestea sunt câteva din numeroasele întrebări ce de-a lungul timpului au încolțit în mintea creatorilor de teatru.

În teatrul modern nu se mai păstrează speciile dramatice consacrate: drama, tragedia, comedia, ci se îmbină comicul cu tragicul, apare melodrama, iar piesele au un caracter alegoric. Personajele nu mai reprezinta tipuri umane și nu sunt eroi excepționali, ci sunt oameni simpli, obișnuiți cu viața lor cotidiană.

În ziua de astăzi, teatrul a devenit mult mai mult decât reflectarea materială a unui text, ajungând chiar un instrument prin care putem schimba lumea.

Și nu, nu sunt vorbe mari. Teatrul a reușit să schimbe percepții, să trezească conștiințe, să faciliteze puterea de înțelegere și poate cel mai important, să schimbe şi să apropie oamenii.

Un exemplu de inovație pe scena românească este reprezentat de Teatrul Apollo111, teatru ce oferă publicului posibilitatea de a interacționa în mod direct cu actorii.

Spațiul nostru va fi mai mult decât un simplu teatru, va fi locul potrivit pentru socializare, în care arta se manifestă în toate formele ei.”

Fie că vorbim de începuturile teatrului sau de ceea ce el a ajuns să reprezinte în secolul XXI, teatrul reprezintă, în esență, același lucru: emoție.

Indiferent de perioadă, de epoca sau de secolul despre care vorbim, un alt lucru este sigur: teatrul nu poate exista fără actori şi nici fără public.

Cât timp vom exista, teatrul nu se va pierde și va continua să coexiste alături de noi, pentru că teatrul există în fiecare dintre noi. Fiecare dintre noi suntem actorii propriei noastre scene și în fiecare zi reușim să adăugăm o nouă filă în propria poveste.

 

Georgiana Luminița Boboc

Membru Departament Educaţional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *