de-ce-teatru-la-facultatea-de-cibernetica
De ce teatru la Facultatea de Cibernetică?
February 23, 2019
teatrul-este-zilnic-printre-noi
Teatrul este zilnic printre noi
February 27, 2019
Arată tot

De vorbă cu STS

de-vorba-cu-sts

Mii de spectatori, sute de voluntari și zeci de trupe participante au făcut, la un moment dat, parte din povestea numită „Serile Teatrului Studențesc”. Singurul care a rămas întotdeauna același, deși de fiecare dată nou, este însuși festivalul. Așa că ne-am făcut curaj și l-am rugat să ne spună câteva cuvinte despre cele două decenii de când aduce tinerii pe scenă.

L-am întâlnit așa cum îl știam dintotdeauna, în straiele sale grena și negre, cu zâmbetul pe buze și debordând de energie.

Î: Cum te simți astăzi, la 21 de ani de existență?

STS: Mai tânăr ca niciodată. Nici nu cred că aș putea să mă simt altfel. Anul trecut, cu ocazia faptului că am făcut și eu 20 de ani, am privit puțin în urmă la cum am evoluat. De fiecare dată eram tot eu, și totuși…diferit. Mă transform, e ceva normal. Renasc în fiecare an. Și datorez această tinerețe fără bătrânețe voluntarilor ce mă aduc la viață an de an.

Î: Cum s-au schimbat piesele? Se mai joacă ce se juca acum 21 de ani?

STS: Într-un fel s-au schimbat mult și, totodată, mai deloc. Ce se juca atunci se mai poate juca fără probleme și acum. Două decenii nu înseamnă atât de mult când te gândești că Shakespeare, cinci secole mai târziu, continuă să fie relevant. Au apărut însă și multe noutăți, noi soiuri de avangardă și noi preocupări. Tinerii de astăzi sunt mult mai conștienți de unele probleme din societate. Să întrebi cum s-a schimbat teatrul este ca și cum ai întreba cum s-a schimbat societatea. Pentru că, până la urmă, arta reflectă realitatea.

Î: Cât de mult s-au schimbat actorii?

STS: Actorii sunt ceea ce au fost și vor fi mereu. Sunt actori. Asta nu se va schimba niciodată. Scena este lumea lor și, odată pătrunși în ea, dispar, lăsându-se cuprinși și înlocuiți de personaje. (adaugă zâmbind) Bine, poate că la început nu erau atât de multe telefoane în culise.

Î: Mai există în componența echipei vreun membru de la început?

STS: Nu. După cum spuneam, mă schimb continuu, iar acest fapt se datorează schimbării lor. Sunt studenți. Câțiva dintre ei mai continuă să se implice pe cât posibil și după absolvire, însă, încă din al doilea an de participare, cei mai mari fac un pas în spate, îndrumându-i și ajutându-i pe cei noi.

Î: Trebuie să fi fost deja câteva sute de voluntari care au luat parte la organizare până acum? Pe câți ți-i mai amintești?

STS: E ciudat. Pe de-o parte, aproape nimeni din echipa de acum nu îi mai știe pe cei de acum câteva generații. Și totuși aceștia nu sunt uitați. Cu toate că echipa se tot schimbă, unele lucruri rămân. Ei își lasă în spate anii de voluntariat, dar în urma lor rămâne o moștenire. Când am început eram foarte diferit. La început eram un festival micuț organizat de câțiva studenți de la Cibernetică, iar acum sunt un festival național. Sigla cu care defilez astăzi am căpătat-o de-abia în 2014. La fel și paleta de culori cu care mă identific atât de bine. Este suficient să arunci o privire peste afișele din fiecare an ca să observi cum a evoluat totul.

Î: Ce așteptări ai de la ediția acesta?

STS: Nu cred că am vreo așteptare… Sunt sigur că echipa va face o treabă bună și știu deja că mă vor surprinde până și pe mine. Așa că nu, nu am așteptări. Însă am o speranță.

Î: Ce speranță ai de la anul acesta?

STS: Sper ca toți cei ce îmi vor trece pragul, fie ei spectatori, actori sau voluntari, să simtă aceeași bucurie și pasiune pe care au simțit-o și cei dinaintea lor. Pentru că eu prin asta exist. Acel amalgam de bucurie și pasiune sunt eu. Sunt „Serile Teatrului Studențesc”.

Cam asta a fost tot ce a avut STS-ul să ne spună. Dacă vreți să îl cunoașteți mai bine și să simțiți pe pielea voastră spiritul festivalului, vă așteptăm cu drag între 8 și 12 aprilie la „Serile Teatrului Studențesc”.

Rareș-Andrei Dinu

Membru Departament Imagine & Promovare

Sindicatul Studenților din Cibernetică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *