de-vorba-cu-sts
De vorbă cu STS
February 25, 2019
credem-sau-nu-in-destin_
Credem sau nu în destin?
March 1, 2019
Arată tot

Teatrul este zilnic printre noi

teatrul-este-zilnic-printre-noi

  Trăim într-o societate în care comportamente umane definite de pseudovalori, precum duplicitatea și iluzionarea, sunt din ce în ce mai mult promovate, ajungând pentru o mare parte dintre noi să devină un șablon adoptat atunci când este vorba de abordarea relațiilor interumane. Dacă am ajuns să ne pricepem atât de bine la a juca un rol, la a fi altcineva decât cine suntem cu adevărat, atunci automat ne punem următoarea întrebare: De ce mai avem nevoie de teatru, dacă noi jucăm în mod natural diferite roluri?

   Oamenii aleg să poarte măști, să joace un rol, simțind nevoia să se apere de părerile și jignirile aduse la adresa lor de către cei din jur, întrucât trăiesc cu impresia că sunt vulnerabili, inferiori. Pentru foarte mulți dintre noi, opinia prietenilor, a colegilor, a oamenilor cu care interacționăm este importantă și reprezintă un reper la care alegem să ne raportăm, iar acest comportament este unul greșit. De ce acționăm în acest fel? Atunci când vedem o persoană populară, de succes, râvnim la tot ceea ce are ea și avem falsa impresie că dacă vom împrumuta comportamentul acelei persoane vom ajunge să ne bucurăm de același succes. Însă, urmând acest „exemplu”, uităm să mai fim noi, ajungem să nu ne mai bucurăm pe deplin de viață, pentru că suntem într-un continuu joc de rol și ne pierdem autenticitatea. Adevărata cheie a succesului o reprezintă originalitatea, autocunoașterea și evoluția continuă. Acestea sunt realele valori, pe care dacă le vom cultiva, vom câștiga respectul celor din jur.

  Poate vă întrebați ce legătură au toate acestea cu teatrul? Răspunsul este unul cât se poate de simplu: piesele de teatru pun în scenă diferite tipologii, caractere și situații de viață din care avem multe de învățat și cu ajutorul cărora putem să ne dezvoltăm și să ajungem să ne cunoaștem mai bine. Cum este posibil acest lucru? După cum am spus, prin diversitatea și volatilitatea personajelor și a evenimentelor scenice ce ne îndeamnă la introspecție, ajutându-ne să ne identificăm defectele, calitățile și lucrurile pe care am putea să le schimbăm pentru a deveni o mai bună versiune a noastră. Aplicând ceea ce am văzut și învățat, vom reuși să fim mulțumiți cu propria persoană și vom conștientiza că primordial este să fim noi înșine!

   Dacă am reușit să te conving că este mai „cool” să participi la o piesă de teatru, în loc să alegi să îți trăiești viața ca un spectacol, te aștept la cea de a XXI-a ediție a Festivalului Național „Serile Teatrului Studențesc”, în perioada 8-12 aprilie. Ne vedem acolo!

Andreas Roată-Moale

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *