credem-sau-nu-in-destin_
Credem sau nu în destin?
March 1, 2019
noiprinteatru
Noi prin teatru
March 6, 2019
Arată tot

Două rude „îndepărtate” – teatru și film

tetru-vs-film

Trăind într-un secol în care oamenii, comozi din fire, renunță din ce în ce mai mult să participe la activități de regăsire a eului artistic, actoria de teatru pare să își piardă treptat poziția din lumina reflectoarelor. Dar cărui fapt i se mai datorează lucrul acesta?

Nenumărate motive pot fi înșirate pe parcursul unui întreg articol, însă principala cauză pe care naratorul acestei mici povestiri vrea să o evidențieze este chiar actoria de film.

Totul a început încă de la nașterea cinematografiei, de prin 1880, atunci când Eadweard Muybridge a înregistrat prima secvență de tip „fast motion” cu un cal aflat în galop. Din acest punct și până în prezent, arta cinematografică a beneficiat de-o evoluție uimitoare, cuprinzând etape precum creația filmelor alb-negru, color și cinematografia digitală. Se află chiar în ipostaza în care omul, prin intermediul internetului, este la un „click” distanță de a pătrunde într-o lume a creației, din care cu greu reușești să evadezi.

Cel mai râvnit exemplu este Netflix, platforma „viitorului”; este cea mai utilizată aplicație de streaming a anului, având o tendință de creștere pozitivă în rândul tinerilor și principalul competitor pentru HBO GO. În cadrul acestora te poți bucura de o gamă variată de filme, documentare și seriale, în schimbul unei sume modice lunare. Totuși, semnul de întrebare ce ar trebui să se ridice la nivelul fiecăruia dintre noi este legat de frecvența de participare scăzută în cadrul pieselor de teatru. Oare de ce nu putem să ne bucurăm de cele două arte în aceeași măsură? Să fie oare cauza internetul? Pentru că ne este teamă de necunoscut, pentru că suntem manipulați, pentru că ne este frică să nu cumva să scădem în ochii lumii sau pentru că suntem comozi?

O soluție pentru a ieși din acest impas este chiar Serile Teatrului Studențesc. Iar pentru a nu „sugruma vraja nepătrunsului ascuns în adâncimi de întuneric”, te invităm să iei parte la cinci zile de experiențe, fiecare cu propria personalitate, ce te vor ajuta să descoperi cum actoria de teatru își înfrânge concurenta, actoria de film, într-o luptă vicioasă ce se răsfrânge de decenii.

Mihai-Daniel Ionescu

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *