Un teatru… altfel

Două persoane… acelaşi vis. Pasiune, ambiţie şi dăruire. Toate aceste componente au stat la baza fondării primului şi unicului teatru de gest, pantomimă şi expresie corporală din România.  

Astfel, acum 27 de ani, la data de 1 iulie 1990, Teatrul MASCA şi-a deschis pentru prima oară porţile, datorită regizorului Anca Dana Floarea şi actorului Mihai Mălaimare, fondatorii acestuia.

Dar ce înseamnă, de fapt, Teatrul MASCA? De-a lungul acestor ani, teatrul s-a dezvoltat în 2 direcţii. Prima este cea de teatru de stradă, având ca actori persoane cu mijloace de expresie foarte diverse, precum: clovnerie, jonglerie, instrumente, step, pantomima, living statues, mânuire a marionetelor mari de 2 metri, dans, cântat live, acrobaţie.

A doua orientare este cea a spectacolelor de interior cu scenariu elaborat, inspirat de mari autori, apropiindu-se mult ca stil de genul de teatru-dans, fără cuvinte sau cu un minim de dialog, actorul fiind sufletul spectacolelor.

Acum că am aflat şi cu ce se ocupă MASCA, putem enumara câteva dintre numeroasele spectacole ţinute pe parcursul activităţii. Printre acestea se regăsesc participarea la “Noaptea Muzeelor” cu spectacole de statui vivante, precum  Zidul, Chiriţa, Menuet, Seducţie, Îngerul Căzut, Regina Maria, Figaro şi multe altele. De asemenea, teatrul este un vechi participant atât la festivalul ,,“Măşti Europene”, cu o consecutivă participare de aproximativ 10 ediţii, cât şi la ,,“Festivalul Internaţional de Statui Vivante”, unde au fost prezenţi mai mult de 5 ani la rând.

Aceasta a fost doar o mică, mică prezentare a Teatrului MASCA, întrucât, se poate lăuda cu un palmares imens. Ceea ce am vrea de fapt să subliniem, este faptul că această instituţie este un loc în care arta are prioritate şi încă de când eram mici ne-a obişnuit cu superbe spectacole în aer liber, la care zâmbetul înlocuia biletul de intrare.

În concluzie, putem spune că atunci când teatrul nu este pe lista noastră de priorităţi, Teatrul MASCA îşi face timp pentru a ne impresiona şi  a ne reaminti cât de important este să avem parte de câte un strop de artă în viaţa noastră.

Costina Alina Niculae
Membru Departament Educaţional
Sindicatul Studenţilor din Cibernetică (SiSC)

Did you like this? Share it!

0 comments on “Un teatru… altfel

Leave Comment