Rolul artei în societatea contemporană

Ce este arta?
“Arta este activitatea prin care o persoană, care a experimentat o emoție, în mod intenționat o transmite altora” – Lev Tolstoi

Pornind de la această idee a notoriului scriitor rus Lev Tolstoi, putem afirma că arta reprezintă un mod de a transpune gândurile, sentimentele și emoțiile pe baza experiențelor care și-au pus amprenta asupra artistului, indiferent de domeniul în care își folosește imaginația. Printre primele forme de reprezentare a artei se află picturile din peșteri care dovedesc faptul că Homo Sapiens erau capabili de abstractizare și de producere a artei, comunicând, totodată, prin acest limbaj.

Arta nu este un lucru, ci este un mod prin care oamenii, din toate colțurile lumii, pot comunica direct sau indirect prin intermediul produselor și actelor artistice.

De-a lungul timpului, societatea s-a bucurat de  diversele domenii din evoluţia culturală precum: pictura, grafica, sculptura, arhitectura, teatrul, dansul, cinematografia, muzica, literatura. Concomitent cu începutul Modernismului au apărut şi alte tipuri de artă: fotografia,  arta video, arta media. Astfel, s-a ajuns în acel punct în care arta prezintă frumosul în toate formele sale și, în care, omul, natura și relațiile dintre oameni sau relațiile de tip om-natură reprezintă pilonii cunoașterii și inspirației.

Cum poate supraviețui arta în era tehnologiei?
În societatea modernă, arta se îmbină cu tehnologia, creând capodopere care, nu demult, depășeau limitele gândirii umane. Filmele și arta digitală demonstrează cel mai bine această supoziție prin efectele speciale, care, înainte nu ar fi putut transpune realitatea atât de bine ca în prezent. Pe lângă asta, putem observa cum, datorită accesului la Internet, putem aprecia, vizualiza și împărtăși cu ceilalți arta. Ba mai mult, artiștii își  pot construi reputația și pot obține remunerații prin intermediul tehnologiei. Mulți oameni creativi și talentați au fost descoperiți în mediul online și mulți dintre ei continuă în a-și îmbunătăți palmaresul prin documentarea rapidă și eficientă pe care evoluția a creat-o.

Astfel, ne referim la cântăreți care s-au lansat prin intermediul site-ului YouTube, actori de stand-up comedy, scriitori care își exprimă creativitatea prin intermediul blog-urilor și articolelor, graficieni care au oportunitatea de a-și expune lucrările pe site-uri de artă, dar, nu în ultimul rând, fotografi care se bucură de notorietate datorită accesului rapid al publicului larg la lucrările lor de artă.

Conform unor afirmații, tehnologia este blamată pentru dezinteresul pe care oamenii încep să îl aibă față de anumite forme ale artei, iar aici putem include teatrul. Cu toate astea, noi credem că arta este apreciată în continuare și că oamenii nu sunt indiferenți atunci când emoțiile, ideile și munca sunt transpuse sub aspectul unei piese de teatru. Dovada că teatrul este încă una dintre pasiunile și obiceiurile prin care ei se educă poate fi chiar faptul că sălile de teatru sunt întotdeauna ocupate de persoane ce fac parte din toate categoriile de vârstă.

Controversată, reală, virtuală, dinamică sau statică, arta va fi întotdeauna o piesă din puzzle-ul vieții fiecărui om, indiferent de forma pe care o ia, asigurând, astfel, drumul către cunoaștere.

Lavinia Florina-Simion
Membru Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

Did you like this? Share it!

0 comments on “Rolul artei în societatea contemporană

Leave Comment