Un actor grăbit

,,Nu mi-a plăcut niciodată să iau premii și uite că m-a ferit Dumnezeu și n-am luat. Am avut însă mereu de partea mea spectatorii. De ce? Nu știu de ce.”- Marius Manole.

Energia este una dintre cele mai preţioase resurse ale omului, în zilele noastre: când o avem, o abuzăm și o risipim, iar când nu o avem nu știm de unde s-o luăm. Unii oameni își valorifică energia prin muncă. Una dintre aceste persoane este Marius Manole, ,,Am jucat cât pentru două vieți” afirmând în una din puținele sale apariții televizate. Născut în 1978, el menționa că are 39 de ani de viață și 32 de teatru. Are reprezentații zilnic, uneori de mai multe ori pe zi, câteva sute pe an.

La vârsta de 7 ani, în fața blocului, Marius ținea reprezentații, iar publicul era format din părinții celorlalți copii, cărora le dădea „bilete”, acesta fiind primul moment în care actorul  a cochetat cu teatrul. În acele momente tatăl său i-a cumpărat un aparat foto și l-a înscris la cercul de actorie. La sfârșitul clasei a XII-a s-a înscris  la facultatea de actorie pe ascuns, deoarece faptul că părinții săi nu aveau studii superioare era un impediment pentru a-și putea urma visul. Promovând examenul a reușit să își facă părinții mândri. A absolvit studiile Academiei de Arte „George Enescu” din Iaşi şi ale Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. La un moment dat, și-a dorit să fie dansator, existând o perioadă în care dansul reușise cumva să preia prim-planul.

Angajat al Teatrului Național I.L. Caragiale din București, Marius Manole are o bogată activitate artistică pe toate scenele de teatru din București, dar și din întreaga țară. Rolurile acestui actor unic printre marii actori ai lumii sunt  puternice, expresive, de neuitat. Micul Prinţ al lui Antoine de Saint-Exupéry a devenit marele Marius Manole.  Rolul care l-a consacrat este, fără dubii, Puck – „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, jucat în anul 2003. Dintre cele mai recente amintim următoarele roluri : Bufonul – ,,Regele Lear” de William Shakespeare, Mike – ,,Memoria apei” de Shelagh Stephenson și ,,Magic Național”, spectacol concert regizat de Ion Caramitru, 2015.

Pentru implicarea deosebită în promovarea teatrului și cinematografiei românești, atât în țară, cât și în străinătate, Marius Manole a fost decorat cu Ordinul ,,Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria D – ,,Arta spectacolului” în 5 mai 2016 pentru cel mai bun actor într-un rol secundar. Pentru rolul principal din spectacolul ,,Ioana și focul” în 2009 a obținut premiul FestCo, iar în cadrul aceleiași gale, în anul 2007, premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar – Paul din piesa ,,Stă să plouă”. Nu în ultimul rând, din distincțiile sale numeroase menționăm și Premiul pentru Tineri Creatori, obținut pentru personajul Puck – ,,Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare, 2003, dar și premiul special la Festivalul de Teatru Contemporan.

Un actor cu multe calități, talentat, sensibil și, mai ales, deschis publicului pentru care joacă, el trăiește doar pentru teatru și lucrul acesta este evident, așa că, vă rog, aplauze pentru omul și actorul MARIUS MANOLE!

Paul Alexandru Pătru
Membru Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică(SiSC)

Did you like this? Share it!

0 comments on “Un actor grăbit

Leave Comment