William Shakespeare

 ,,Atâta timp cât mai putem zâmbi, cauza nu-i încă pierdută”
 
Dacă ,,Lumea-ntreagă e o scenă și toți oamenii-s actori”, atunci Shakespeare a fost un actor în propria sa viață.  Nu se știe exact data sa de naștere, însă s-a presupus că ar fi data de 23 aprilie 1564, trăind fix 52 de ani, respectiv până pe 23 aprilie 1616, dar intervalul fertil din punct de vedere literar a durat doar din 1590 până în 1613, scriitorului atribuindu-i-se un numar de 38 de piese de teatru, 154 de sonete și 5 poeme.
 
Shakespeare s-a căsătorit la vârsta de 18 ani cu Anne Hathaway, cu care a avut 3 copii: Susanna și gemenii Hamnet și Judith. După nașterea gemenilor, Shakespeare nu mai apare în documentele vremii timp de 7 ani, fiind apoi menționat ca făcând parte din ,,lumea teatrală” a Londrei, unde a început o carieră de succes ca actor, scriitor și co-proprietar al unei trupe de teatru (,,The Lord Chamberlain’s Men”). După moartea reginei Elisabeta I, trupa de teatru  este adoptată de noul monarh, James I,  și devine cunoscută sub numele de ,,The King’s Men”.
 
În 1599, membrii trupei și-au construit propriul teatru, ,,The Globe”, unul dintre cele mai mari de la acea vreme. Aici au fost montate majoritatea pieselor lui Shakespeare.
 
Anii de activitate
Dramaturg și poet englez, William Shakespeare, este considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limbă engleză din toate timpurile. Piesele sale de teatru, traduse în aproape toate limbile vorbite, sunt și în prezent jucate mai des decât ale oricărui alt dramaturg.
 
Shakespeare și-a început activitatea dramatică prin prelucrarea pieselor altor autori, dându-le o nouă structură și o profunzime de gândire. Însă, creațiile sale originale, în care surprindea cele mai intime și profunde aspecte ale naturii umane, sunt considerate cele mai strălucite opere scrise vreodată în literatura universală. O caracteristică a stilului său constă în inventarea a mii de cuvinte, deseori combinând cuvinte de origiine latină, franceză și engleză.
 
Opere
Piesele lui de început au fost majoritatea comedii (,,Visul unei nopți de vară”, ,,Neguțătorul din Veneția”, ,,Cum vă place”) și drame istorice: ,,Richard al II-lea”, ,,Henry al V-lea” și primele trei părți din ,,Henry al VI-lea”, care prezintă consecințele destructive ale unor conducători slabi sau corupți.
 
După 1600, a scris în special tragedii: ,,Hamlet”, ,,Regele Lear”, ,,Othello” și ,,Macbeth”, considerate unele dintre cele mai strălucite lucrări în limba engleză, personajele sale reprezentând tipologii umane universale.
 
Din cauza asemănării numelui fiului său, Hamnet, care a murit în 1596, cu cel al personajului Hamlet, unii critici literari bănuiesc că moartea acestuia a reprezentat imboldul pentru crearea tragicei povești a prințului Danemarcei, Hamlet, piesă în care Shakespeare prezintă trădarea, incestul și decăderea morală.
 
În ultima perioadă, William Shakespeare a scris o serie de tragicomedii, printre care: ,,Cymbeline”, ,,Poveste de iarnă” și ,,Furtuna”. Deși sunt prezentate pe un ton mult mai grav decât cel al comediilor, acestea nu au un final tragic, încheindu-se prin reconciliere și iertare.
 
Știai că William Shakespeare:

  • S-a născut în orășelul provincial Stratford-upon-Avon, într-o familie ce a avut 8 copii, el fiind al treilea născut și fiul care a supraviețuit cel mai mult?
  • A fost un poet și dramaturg respectat la vremea lui, dar reputația sa a ajuns la prestigiul de care se bucură și astăzi abia în secolul al XIX-lea?
  • Operele sale au apărut în repertoriul teatrului românesc la mijlocul secolului al XVIII-lea, exercitând o puternică influență asupra scriitorilor români și adăugând un plus de prestigiu culturii noastre la nivel european?
  • Dramele sale au fost montate de mari regizori români, printre care: Liviu Ciulei, Alexandru Darie, Ion Sapdaru?
  • Una dintre cele mai importante manifestări culturale organizate în țara noastră în memoria marelui dramaturg este Festivalul Internațional Shakespeare?

 
Un ultim lucru rămâne de spus: ,,A fi sau a nu fi” Shakespeare cel mai mare dramaturg al literaturii engleze?
 
Ene Mihaela Alina
Membru Departament Educaţional
Sindicatul Studenţilor din Cibernetică (SiSC)

Contact

Trimite-ne un mesaj!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search