Teatrul scurt (…și cuprinzător)

Într-o lume în care timpul este foarte important, arta a trebuit să se adapteze. Dacă la început, în epoca antică, piesele de teatru durau câteva ore, acum acestea durează mai puțin. În general, în artă, dimensiunea operei este destul de importantă, iar piesele de teatru au devenit mai diversificate.

În timpul lui Shakespeare, literatura dramatică ajunsese la un nivel atât de înalt încât putea concura cu piesele antice grecești în privința complexității și a nivelului de sofisticare. Odată cu trecerea timpului, piesele mai scurte au devenit populare, iar dramaturgii au abordat noi concepte în teatru, ajungându-se în final la piese de teatru care să aibă o durată mai mică de o oră.

Astfel a apărut un gen de teatru aparte, poate mai puțin cunoscut: teatrul scurt. În această categorie sunt incluse piesele într-un singur act, care au o durată de cel mult 40 – 45 de minute. Această structură a pieselor, în care nu există pauze, este gândită ca un tot ce ține publicul captivat până la sfârșit. Teatrul scurt poate fi considerat și un teren propice pentru a experimenta și inova, dar și pentru a avea o relație mai apropiată de public. Deoarece au o durată mică, piesele scurte sunt foarte intense și dau impresia spectatorilor că au trecut ore, când de fapt s-au scurs doar câteva minute.

Mulți dintre marii dramaturgi ai lumii și-au încercat mâna în teatrul scurt, unii dintre ei scriind piese care rivalizează cu operele lor consacrate. Dintre acestea, putem aminti de „Domnișoarele pretențioase” (Molière), „Ursul” (Anton Cehov), „Ultima casetă a lui Krapp” (Samuel Beckett), „Salomé” (Oscar Wilde) sau „Lecția” (Eugène Ionesco).

La sfârșitul secolului al XX-lea, teatrul scurt a făcut un pas înainte. În Statele Unite ale Americii apărea o nouă categorie a teatrului scurt: piesa de 10 minute. Acest format a avut un succes imediat și răsunător asupra audienței. De atunci, piesa de 10 minute s-a impus în literatura dramatică, iar multe teatre includ astfel de piese în programul lor.

Chiar dacă teatrul este prezent în viețile oamenilor de mii de ani, acesta evoluează constant și se adaptează nevoilor pe care aceștia le au. Teatrul scurt nu se abate de la această regulă și aduce pe scenă piese intense, inovative și captivante care creează o atmosferă sublimă.

Claudiu Vlad

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

Contact

Trimite-ne un mesaj!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search