Vitrina de curiozități

Te-ai gândit vreodată că și teatrul are micile sale secrete pe care nu le împărtășește cu oricine? Aș dori să îți dezvălui câteva dintre ele, pentru a înainta spre o prietenie puternică și pentru a-l cunoaște mai bine.

Pentru început, teatrul are o istorie îndelungată, dată fiind vârsta de aproximativ 300 de ani de când este cunoscut sub această denumire, dar poate și mulți înainte de aceștia când, involuntar, piesele teatrale erau prezente în viețile oamenilor. În America, de exemplu, primul teatru construit a fost în Virginia, în anul 1716, cu 60 de ani înainte de Declarația de Independență. La un moment dat, în timpul primului secol, biserica s-a opus teatrului. Acest lucru a inclus chiar și piesele religioase.

Teatrul are numeroase stiluri, acestea variind în funcție de țări și culturi. De exemplu, privind cultura japoneză, regăsim trei mari stiluri, cel mai important fiind Kabuki. Durata medie a unei piese este de cinci ore (incluzând pauzele), iar în prezent este jucată doar de actori masculini.

După cum probabil știi, tragedia este o formă de dramă caracterizată de seriozitate și demnitate, care, de obicei, implică un conflict între un personaj și o putere superioară. Ceea ce ți se va părea neobișnuit este faptul că „tragedie” provine din cuvintele grecești tragos și ode, care se traduc aproximativ ca un „cântec de capră”.

Alte dezvăluiri pe care ți le pot face sunt că abia în anul 1660, o femeie a apărut pentru prima dată într-o piesă de Shakespeare, la 44 de ani după moartea lui, care a jucat rolul Desdemonei, iar primul teatru care a fost numit după un actor este Teatrul Garrik din Londra (1889). Știai că Shakespeare i-a lăsat drept moștenire șoției lui, al doilea cel mai bun pat al său împreună cu perdelele și păturile care completau patul? În timpul lui Shakespeare, un pat era un articol scump și luxos, considerat, în general, un obiect de familie prețios care trebuia mai degrabă transmis generațiilor, decât dat unei soții. De asemenea, un cuvânt shakespearian care înseamnă soție este Kicky Wicky. Așa cum eram obișnuiți, Shakespeare ne surprinde întotdeauna.

Sper că ți-am captat atenția până acum și ești dornic să afli mai multe lucruri interesante, pentru că mai am puțin timp să îți mai mărturisesc ceva. Pentru filmul Mizerabilii (2012), Hugh Jackman nu a băut apă timp de 72 de ore înainte de a filma scenele din închisoare, pentru a arăta cât mai slăbit. Nu în ultimul rând, răzbunarea pentru uciderea lui Agamemnon este singurul mit tratat de toți cei trei mari dramaturgi tragici din Grecia antică în piesele existente.

Nădăjduiesc că ai căpătat încredere în mine după timpul pe care l-am petrecut împreună și te aștept să împărtășim mai multe experiențe la cea de-a XXI ediție a Festivalului Național „Serile Teatrului Studențesc”, care va avea loc între 8 și 12 aprilie.

Alexandra-Cristina Burtan
Membru Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

Contact

Trimite-ne un mesaj!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search