Teatrul care vine la public

Avatar

Deși este demonstrat că arta teatrală aduce o contribuție benefică, atât în ceea ce privește dezvoltarea pe plan social, cât și dezvoltarea psihică, oamenii nu obișnuiesc să meargă la teatru atât de des pe cât ar trebui. Tocmai în acest sens, artiștii cotidieni au început în ultima perioadă să valorifice din nou teatrul stradal, în ideea de a aduce teatrul la public.

Ce înseamnă teatrul de stradă? Acesta reprezintă o formă autonomă de exprimare a artiștilor, care, din iubirea pentru artă, transmit emoție publicului, fără a aștepta ceva în schimb, tânjind doar după aplauzele acestora. De cele mai multe ori, actorii nu susțin spectacolele de acest gen cu scopul de a obține un venit, ci din dorința de a aduce bucurie oamenilor, făcând ceea ce îi pasionează.

În general, teatrul stradal poate avea loc în orice spațiu public, atât timp cât organizatorul deține o aprobare legală. În ceea ce privește tendințele, cel mai des se urmărește ca reprezentația artiștilor să fie „pusă în scenă” într-un loc cât mai populat. Tocmai în acest sens, au existat spectacole care s-au desfășurat în centre comerciale, în parcuri, în campusuri, în inima marilor orașe, iar lista poate continua.

Cu toate că actorii care aleg să practice acest gen teatral beneficiază de libertate în interpretare și de un program flexibil, organizat în maniera pe care și-o doresc, există și câteva dezavantaje ce intervin în susținerea spectacolelor. Spre exemplu, sonorizarea este principalul factor care îi poate pune în dificultate pe artiști. Pe lângă faptul că trebuie să vorbească suficient de tare, clar și cu intonație, menajându-și în același timp vocea, aceștia nu pot beneficia de o coloană sonoră sau de efecte sonore specifice. Tocmai din cauza problemelor legate de sonorizare, artiștii tind în general să adopte dansul sau mima ca formă de manifestare.  

Actorii se îndreaptă spre această categorie a artei teatrale din diferite motive, cum ar fi dorința de afirmare, de a se conecta cu publicul, de a transmite energie sau chiar și pentru a susține o cauză. Oricare ar fi motivul acestei alegeri, un lucru este cert: este nevoie de curaj și multă muncă pentru a reuși în acest domeniu.

Pe tine ce te impresionează mai mult, vizionarea unei piese în cadrul unui teatru convențional sau ușurința cu care actorii stradali reușesc să îți capteze atenția și să te transpună în povestea lor?

Andreea-Ioana Tudoran
Membru Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

Contact

Trimite-ne un mesaj!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search