Un ceai cu abur actoricesc

Avatar

Vă întrebați, poate, ce reprezintă conceptul de „teatru-cafenea” și cum a răsărit acesta pe scena culturală românească. Ei bine, și eu am avut aceleași curiozități cu ani în urmă, când o bună prietenă mi-a prezentat o cafenea aparte descoperită în inima Bucureștiului: Godot Cafe-Teatru.

Deschis în 2010, localul îmbină atmosfera relaxantă, caldă a unui restaurant șic cu frumusețea și autenticitatea pieselor de teatru independente, reușind să creeze o experiență deosebită pentru o deconectare în timpul săptămânii. Acest concept oferă șansa multor artiști să se afirme în lumea actorilor. Atât proaspeții absolvenți ai facultăților de profil, cât și nume mari ale teatrului își găsesc locul într-un context ce le oferă libertate deplină de creație. Mai mult de atât, spectatorii pot fi serviți pe durata vizionării pieselor cu o varietate largă de mâncăruri și băuturi și pot schimba impresii despre jocul scenic al actorilor. Din nefericire, Godot Cafe nu își mai desfășoară activitatea pe strada Blănari din cauza stării avansate de degradare a clădirii, însă echipa este în căutarea unei alte locații care să găzduiască magia acestei noi forme de teatru.

Bine de știut este că, în afară de Godot Cafe, în capitală se regăsesc și alte localuri în stil „cafeteatru”. Din ce în ce mai mulți antreprenori au introdus conceptul occidental în afacerile lor și astfel au luat ființă În Culise (teatrul-pub din Piața Națiunile Unite), La Scena (situat pe Str. Mântuleasa, nr. 55) sau Green Hours (apărut în 1994 pe Calea Victoriei), ce găzduiesc un număr impresionant de artiști care susțin spectacole cu sala plină.

Astfel de idei ne demonstrează că arta este într-o continuă schimbare și se adaptează cerințelor vremii, tânjind după atenția tinerelor generații. Poate că nu întotdeauna suntem dispuși să alegem o piesă clasică jucată pe marile scene, dar ce ne împiedică să ne convocăm grupul de prieteni la o seară doi în unu de socializare și culturalizare? Emoția vizionării unor radiografii ironice ale relațiilor amoroase sau a diferitelor ipostaze ale omului contemporan nu trebuie ratată pentru nimic în lume. Așadar, ce mai aștepți? Teatrul te vrea lângă el! Tu ești dispus să îl explorezi?

 
Cristina-Roxana Petrache
Membru Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

Contact

Trimite-ne un mesaj!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search