În vizită la Teatrul Evreiesc

Avatar

Povestea teatrului evreiesc începe încă din anul 1876, la Iași, atunci când Avram Goldfaden decide să înființeze prima trupa deteatru idiș (idiș fiind un dialect sudic al limbii germane, vorbit de evreii din Europa Centrală și de Est). De atunci și până în prezent, teatrul idiș a continuat să existe neîncetat, contrar tensiunilor sociale, iar Teatrul Evreiesc de Stat duce această tradiție mai departe de mai bine de 70 de ani.

O vizită pe strada Iuliu Barasch 15, în spatele magazinului Unirea îți poate deschide apetitul teatral, căci este aproape imposibil ca TES să nu te captiveze fie prin alternativa culturală propusă, fie prin temele abordate. Astfel, aici poți vedea o paletă largă de genuri teatrale, de la muzicaluri, precum „Marienbad”, până la drame ca „Stele rătăcitoare” sau comedii, așa cum este „Nuntă cu divorț”.

Tot aici poți experimenta o parte din tradiția evreiască autentică prin „Mazl Tov … and justice for all!”, cât și o viziune a holocaustului, conturată prin spectacole ca „La ordin, Führer!” sau „Luminile ghetoului”, drame ce prezintă publicului poveștile evreilor acelor timpuri. Mai mult, chiar și pogromul de la București are o adaptare scenică în spectacolul intinerant „București 41 – tur retur”, ce nu trebuie ratat pentru a trăi experiența acelor vremuri.

Nici problemele societății nu scapă trecute cu vederea, iar spectacole precum „Kali Traš / Frica neagră”, „În vizită la domnul Green” sau „Dumnezeul răzbunării” aduc în discuție minoritățile, acceptarea socială sau aspecte ce țin de moralitate. Cu toate acestea, piesele clasice, precum „Blazonul”, „Dibuk” sau „Motke hoțul” nu lipsesc din repertoriu.

Cu toate acestea, TES este unic tocmai prin identitatea sa culturală, având numeroase spectacole în limba idiș, titrate în limba română, iar reprezentațiile unor piese, precum „Idiș?”, ce prezintă întreaga istorie a teatrului evreiesc, nu trebuie ratate.

Dacă ți-am stârnit interesul, universul Teatrului Evreiesc de Stat te așteaptă să il descoperi. #HailLaTeatru

Contact

Trimite-ne un mesaj!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search