Emoții contradictorii în a patra zi la STS

Cea de-a patra zi a debutat într-o nouă locație și, deși marcată de frenezia și agitația oricărui nou început, atmosfera a fost încărcată de aceleași emoții și trăiri. Chiar dacă vremea nu a fost tocmai prietenoasă, ținem să vă mulțumim pentru că ne-ați fost alături într-un număr atât de mare și în penultima seară de festival.

O nouă rundă de teatru a început cu spectacolul Țîba interpretat de către Teatrul Studențesc Fabulinus din Suceava. Aceștia ne-au arătat cum se pregătește o piesă de teatru, care este viziunea regizorului și care este viziunea actorilor, cele două nefiind însă mereu aceleași. Am descoperit că, în lipsa unui regizor, lucrurile pot lua cel puțin o turnură neașteptată, iar iubirea dintre Pyram și Thisbe se transformă dintr-o poveste de dragoste cu perspectivă, într-o interpretare dominată de haos și umor. Se prezintă astfel, într-o manieră autoironică, disfuncționalitățile teatrului și ale relației regizor-actori, iar eșecul repetatelor încercări de a pune piesa în scenă îl aduce pe regizor în pragul disperării. Totul se încheie când acesta își propune să aducă din nou echilibrul pe scenă printr-o altă reinterpretare, dar de data aceasta, diametral opusă față de tentativele anterioare.

Seara s-a încheiat cu celebra poveste Jurnalul Annei Frank pusă în scenă de către Trupa AS din București. Spectacolul a avut un puternic impact emoțional. A jonglat cu umorul și natura tragică a poveștii, croind o dramă complexă și emoționantă. Acțiunea se petrece între anii 1942 – 1944, perioadă în care evreii au fost asupriți de către regimul nazist. Deși familia Frank se mutase în Amsterdam pentru o viață mai liniștită, nici aici nu a scăpat de frica deportării. Înainte de a fi descoperiți, aceștia s-au ascuns împreună cu alți cunoscuți în mansarda sediului firmei familiei. Chiar dacă povestea este tristă, piesa de teatru a pus în lumină suportul moral pe care familia ți-l oferă în momente grele. După aceste clipe de suferință s-a observat și maturizarea Annei, copila de 13 ani, în modul de a discuta cu adulții. Iar în final a cunoscut adevărata prietenie, dacă nu chiar dragoste a lui Peter, fiul celeilalte familii care locuia în mica lor ascunzătoare.

Seara s-a încheiat în ropote de aplauze pentru încă o zi dedicată teatrului. Vă așteptăm astăzi la Sala Dalles pentru ultima zi de festival în cadrul căreia vom afla și câștigătorii acestei ediții!

Daniela Cojocaru și Ana-Maria Gîlcescu

Membri ai Departamentelor Educațional și Imagine&Promovare

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

Did you like this? Share it!

0 comments on “Emoții contradictorii în a patra zi la STS

Leave Comment