Ultima zi, ultima plecăciune

Iată-ne ajunşi în ultima seară a Festivalului Național Serile Teatrului Studenţesc. Suntem siguri de faptul că mulţi spectatori, la fel ca noi, simt despărţirea de acest eveniment atât printr-un amestec de prea-plin sufletesc datorat maratonului de reprezentaţii, cât şi prin tristeţea pricinuită de sfârşitul unei călătorii alături de toate trupele ce au stârnit o sumedenie de emoții de-a lungul acestei săptămâni.

Să parcurgem, așadar, ultima filă a volumului de artă teatrală marca STS, ediția XXI: vineri, 12 aprilie, la sala Dalles, s-au prezentat la întâlnirea cu iubitorii de teatru mai întâi actorii Trupei A.C.T., cu piesa Povești de noapte bună, o povestire în ramă, croită sub forma unor povești de noapte-bună spuse de un tată copiilor săi. Astfel, basme clasice, precum Prințesa și bobul de mazăre sau Fata Morarului, deviază de la firul lor narativ inițial și, prin adăugarea unui strop de modernitate, capătă o notă de-a dreptul comică. Piesa a oferit fiecărui spectator șansa de a privi în colțul de suflet în care își păstrează cu sfințenie copilăria, pentru a retrăi, măcar pentru câteva minute, frumoasa perioadă.

Al doilea spectacol al serii şi totodată ultimul spectacol al Festivalului, a fost reprezentat de piesa Cerere în căsătorie, scrisă de însuși Anton Cehov și avându-i ca protagonişti pe studenţii de la UNATC, care au adus pe scenă un peţitor lipsit de curaj. Ivan Vasilieci vrea să se însoare, fata îi place, dar cu câteva clipe înaintea cererii în căsătorie se dezgroapă toate certurile, bârfele, neînțelegerile dintre cele două familii. E drept că acestea au făcut deliciul publicului, care s-a amuzat copios, sala răsplătind jocul actorilor cu lungi aplauze. Dar, cum dragostea învinge totul sau, mai bine zis, cum oamenii se ceartă ca să aibă de ce să se împace, așa și tinerele noastre personaje iau în cele din urmă o pauză de la neînțelegeri şi finalizează spectacolul într-o notă de  veselie molipsitoare.

Şi, în cele din urmă… cortina cade. Cade pentru acest spectacol, dar şi pentru întregul festival. Ediția cu numărul XXI a Festivalului Național Serile Teatrului Studențesc a luat, oficial, sfârșit. Șase luni de pregătiri, zeci de voluntari, zece trupe de teatru și sute de spectatori… toate aceste ingrediente s-au împletit pentru a da naștere unei săptămâni de magie.

Povestea însă continuă. Vom reveni anul viitor, cu forțe proaspete, cu un spirit la fel de tânăr ca întotdeauna și, nu în ultimul rând, cu dragoste pentru teatru. Însă până atunci, noi, cei din echipa STS 2019, vă mulțumim tuturor celor care ne-ați fost alături în această săptămână. Vă mulțumim pentru fiecare rând de aplauze și, pentru ultima oară pe anul acesta, ne plecăm în fața voastră.

Raluca Spînu și Rareș-Andrei Dinu

Membri ai Departamentelor Educațional și Imagine&Promovare

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

Did you like this? Share it!

0 comments on “Ultima zi, ultima plecăciune

Leave Comment