Artă cu mai multe chipuri

Teatrul în esența sa este de o ambiguitate nemărginită. Așadar, nu este de mirare faptul că de-a lungul timpului am făcut cunoștință cu o multitudine de tipologii ale artei teatrale. În acest fel, fără prea multe introduceri, las să fie descoperite câteva dintre minunile create de teatru și care ne-au fost lăsate pentru a trăi o bucurie desăvârșită oferită de aceste experiențe.

Cântă teatrul în mine!

Teatrul musical este o formă a artei care combină muzica, dialogul și dansul. Conținutul său emoțional cuprinde dragoste, umor, patos, furie, sentimente ce permit transmiterea unor emoții aparte, pe care le poți simți doar în momentul în care participi la un astfel de spectacol.

Cele trei componente ale unui musical sunt muzica, versurile și cartea. Muzica și versurile formează partitura musicalului, iar cartea sa se referă la povestirea spectacolului. Interpretarea acestuia este realizată de o echipă creativă, oameni care trăiesc prin emoții și se hrănesc cu artă, iar aceștia influențează modul în care este prezentat întreg spectacolul.

Muzica, dansul și narațiunea se împletesc pe scena unui musical în așa fel încât noi să fim cei care se bucură de anumite sentimente pe care cu greu le poți trăi într-un alt loc.

Opera este o altă artă a interpretării de care este strâns legat teatrul musical. Un cântăreț de operă este înainte de toate cântăreț și apoi actor, acesta având nevoie doar rar să danseze. Cu toate acestea, avem confirmarea că un artist de teatru musical este în mod primordial actor și apoi cântăreț și dansator. Cineva care are capacitatea de a combina cu măiestrie cele trei calități enumerate poate fi numit „amenințare triplă”. Da, de un astfel de om suntem amenințați cu talentul, riscul major fiind ca acesta să se propage dincolo de momentele spectacolului, iar noi să nu mai fim capabili de a îl uita vreodată.

Știați că?

„Fantoma de la Operă” este una dintre cele mai reușite producții muzicale din toate timpurile, al cărei succes continuă și astăzi la mai bine de 30 de ani de la premiera sa. Cu un număr total de peste 130 de milioane de spectatori și încasări de peste 5,6 miliarde de dolari (mai mari chiar decât ale celebrelor filme hollywoodiene „Titanic” sau „Star Wars”), „Fantoma de la Operă” este cea mai longevivă producție de la Broadway.

Teatrul mai presus de cuvinte!

Cine a spus că teatrul se poate exprima doar prin cuvinte? Complet eronat, deoarece este vorba de mai mult decât atât. În teatru, orice este posibil, chiar și exprimarea multor trăiri fără a fi nevoie de replici care ulterior să fie rostite. Cum poate fi acest lucru posibil?

Pantomima este o altă latură a teatrului. Este un teatru mut, în care acțiunea este prezentată doar cu ajutorul mișcărilor scenice și al mimicii. De asemenea, poate avea și un background muzical. Pantomima este bazată mai mult pe simboluri și sugestii, deoarece nu se folosesc replici, decât mișcări care sugerează anumite dorințe, senzații și idei.

În general, pantomima nu se mai întrebuințează des pe scenele teatrelor, cu excepția celor specializate în acest domeniu și de asemenea a anumitor festivaluri axate pe acest gen.

Știați că?

Există cursuri pentru amatori de comunicare non-verbală prin pantomimă. Aceste cursuri sunt destinate celor ce își doresc să scape de tensiunea acumulată în viața monotonă de zi cu zi. Participanții vor dezvolta capacitatea de a se concentra și de a-și canaliza energia asupra unei tehnici care le amplifică expresivitatea corporală. De asemenea, se poate accentua posibilitatea de a transmite mesaje, fără cuvinte.

Silueta teatrului!

Teatrul de umbre, cunoscut ca „Teatrul de umbre chinezesc”, poate fi considerat ca fiind primul procedeu de animație existent. Se pare că de fapt acest gen de teatru ar fi apărut pentru prima dată în India, fiind importat de chinezi și dezvoltat din punct de vedere tehnic.

La mijlocul anilor 2000 s-a născut o nouă etapă a teatrului de umbre. Dansatorii își foloseau flexibilitatea, reușind să creeze performanțe utilizându-și corpurile. De asemenea, aceștia se ajutau și de anumite obiecte special realizate pentru a exprima mult mai bine ceea ce își doreau, prin simple umbre.

Prin intermediul teatrului de umbre se pot exprima fără cuvinte anumite emoții care te fac să simți că iei parte și tu la întreg actul creației. Tot ceea ce corpul artiștilor exprimă se simte dincolo de granița scenei, deoarece arta călătorește printre toți cei prezenți la spectacol.

Știați că?

 

Teatrul de umbre este folosit ca metodă de educație non-formală cu scopul de a le asigura copiilor dezvoltarea vorbirii, dar şi ca metodă pentru a ajuta elevii să se exprime în cadrul grupului, să vorbească despre probleme serioase şi incomode, permiţându-le să creeze și să exploreze noi orizonturi. Acest lucru le conferă încredere în ei și o modalitate de a se exprima liberi.

Și eu sunt teatru!

Când vorbim despre teatru, gândul ne poartă imediat pe mii de tărâmuri nebănuite, care ne fac să ne simțim mai vii ca niciodată. Acest lucru poate fi posibil prin participarea activă la realizarea spectacolului. Cum? Teatrul imersiv, o noutate pe meleagurile artei, vine cu o propunere cel puțin atipică: „Fii și tu teatru!”.

Arta teatrală este atât de complexă chiar prin simplitatea pe care o reprezintă de cele mai multe ori, dovadă fiind faptul că prin teatrul imersiv ni se oferă șansa ca și noi să ne implicăm activ la spectacole, fiind la rândul nostru artă chiar și pentru câteva momente.

Știați că?

„Foamea noastră cea de toate zilele” este un spectacol de teatru imersiv în regia lui Radu Apostol și a fost piesa care i-a scos pe mai mulți bucureșteni din rutina zilnică și i-a transformat, preț de două ore, în actori.

Spectacolul se bazează pe o serie de interviuri pe care actorii le-au realizat cu persoane din centre de asistență socială, iar subiectul piesei a fost axat pe problemele societății românești.

Iată că mai primim o confirmare cum că în teatru nu există limite, oricând poți afla mai mult. Creativitatea este sursa prin care teatrul se exprimă la infinit, fără bariere și pe cele mai înalte culmi ale artei.

Denisa Marinescu

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

 

Did you like this? Share it!

0 comments on “Artă cu mai multe chipuri

Leave Comment