Blog

Respirăm cultură în moduri inedite

Trăim vremuri atipice, cu care nu ne-am fi gândit că ne vom confrunta: virusul „încoronat” a pus stăpânire pe întreaga lume și ne-a determinat să ne retragem în confortul propriilor locuințe. Pentru binele tuturor, suntem nevoiți să limităm interacțiunile sociale și să evităm spațiile aglomerate, iar aceste temeri au dat naștere unor măsuri de precauție. Toate teatrele și instituțiile de cultură din capitală vor fi închise pentru public până la sfârșitul lunii martie, însă acest lucru nu poate împiedica manifestările artistice.

De ce?

Pentru că iubitorii de artă au găsit modalități simple prin care „munca” lor va ajunge la public: reprezentațiile se mută în mediul online! 

Soprana Felicia Filip, director general al Operei Comice pentru Copii, susține: Să se desfășoare prin transmisii profesioniste online. Spectacolele programate în stagiune la orele respective vor fi transmise live. Pot fi urmărite de acasă și publicul este aici, împreună cu noi, chiar dacă la distanță. Astfel, prichindeii vor înlocui orele de joacă de la grădinițe cu spectacole menite atât să îi amuze, cât și să le dezvolte latura culturală. Mai multe detalii găsiți pe pagina lor de Facebook, Opera Comică pentru Copii, sau pe site.

Teatrul Țăndărică adoptă aceleași măsuri: spectacolele vor fi difuzate online, pe pagina de Facebook, Teatrul Țăndărică Romania, conform programului de pe site-ul teatrului și vor putea fi vizionate timp de 90 de minute.

Spre bucuria micilor spectatori, și Teatrul Ion Creangă își va deschide o sală virtuală de spectacole pe pagina de Facebook, începând cu weekendul 21-22 martie, oferind atât producții din stagiunea actuală, cât și titluri care au avut premiera în stagiunile anterioare.

Tot la varianta online a apelat și Teatrul independent Unteatru. Aceștia au anunțat că spectacolele programate în luna martie vor putea fi urmărite live, printr-o transmisie privată. Tot ce trebuie să faceți este să găsiți pagina dedicată spectacolului dorit și să urmați pașii detaliați acolo. Asigurați-vă că aveți un bilet achiziționat și o conexiune stabilă la internet, fiți punctuali, iar emoția își va face apariția printr-un simplu „refresh”. Dacă încă aveți nelămuriri, accesați site-ul https://www.unteatru.ro/ sau pagina de Facebook, unteatru.

Ne schimbăm odată cu schimbarea, așadar Teatrul Bulandra își mută activitatea în online!, anunță reprezentanții instituției. Spectacolele celor de la Bulandra vor putea fi și ele vizionate gratuit, în regim de livestream, pe tot parcursul lunii martie. Unde altundeva decât pe pagina lor de Facebook, Bulandra, unde vă sunt furnizate toate detaliile de care aveți nevoie pentru o seară plăcută alături de cei dragi.

Mai mult decât atât, o serie de muzee renumite își deschid și ele porțile pentru tururi virtuale, pentru a nu lăsa pe nimeni și nimic să stea în calea fericirii împătimiților artei. Lista completă o puteți consulta aici.

Nici catedralele lumii nu se lasă mai prejos: turiștilor mereu conectați li s-a pregătit o surpriză.

Dacă, însă, sunteți atrași mai mult de partea sonoră a artei, vă anunțăm că Opera de Stat din Viena transmite gratuit spectacolele din program pe internet, până pe 2 aprilie, în regim livestreaming pe platforma www.staatsoperlive.com/.

Opera Națională București organizează, de asemenea, seri de operă online începând de luni, 23 martie, ora 18:30 când veți putea urmări înregistrarea spectacolului „Don Carlo” de Giuseppe Verdi, pe site-ul http://www.operanb.ro/operaonline, dar și pe pagina de Facebook, cum era de așteptat! 

Și Festivalul George Enescu alege să desfășoare ediția de anul acesta online, difuzând înregistrări din edițiile anterioare, pentru a oferi oamenilor din întreaga lume acces gratuit la muzica clasică de calitate. Astfel, ei încurajează solidaritatea în această perioadă, invitând publicul ca, în loc să cumpere bilete, să doneze pentru medici, asistente și spitale.

Cu toate acestea, emoția, entuziasmul și vibrația artistică pe care le împărtășim împreună anual, în cadrul Festivalului Național „Serile Teatrului Studențesc”, nu pot fi echivalate prin niciun mijloc online. Suntem nevoiți, astfel, să amânăm desfășurarea evenimentului, însă ne vom strădui din răsputeri ca ediția de anul acesta să fie una memorabilă, în ciuda încercărilor prin care trecem cu toții.

Până atunci, sperăm ca recomandările noastre să vă încânte și să păstreze vie flacăra artistică din interiorul fiecăruia!

Cristina-Roxana Petrache

Membru Departament Educațional 

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

Did you like this? Share it!

0 comments on “Respirăm cultură în moduri inedite

Leave Comment