Teatrul este vedeta

Vlad-Andrei Ionescu

În fiecare an îmi aștept nerăbdător ziua de naștere, deoarece prin intermediul ei îmi permit să las grijile deoparte, să mă înconjor de oameni dragi și mai ales să simt că este vorba doar despre mine, că eu sunt vedeta. Tind să cred că exact la fel este și cu teatrul în data de 27 martie. Teatrul este o formă de manifestare care depinde de spaţiu, de public, şi care are ca scop informarea, educarea, trezirea emoțiilor, smulgerea unui zâmbet sau a unei lacrimi.

Ziua Mondială a Teatrului a fost instituită, prin vot unanim, în anul 1961, de către Institutul Internaţional de Teatru, în cadrul celui de-al nouălea Congres Mondial desfăşurat la Viena. Punctul culminant al acestei zile este reprezentat de transmiterea mesajului internațional de către o personalitate a culturii mondiale. Tradiția a luat naștere în 1962, Jean Cocteau fiind responsabil de redactarea acestuia. Pe parcursul anilor, această onoare a trecut pe la diferite persoane deosebite, ajungând și la unii dintre conaționalii noștri, precum dramaturgul Eugen Ionescu sau actorul și regizorul Radu Beligan. Mesajul pentru Ziua Mondială a Teatrului în 2020 a fost scris de Shahid Nadeem, autor dramatic din Pakistan.

Sărbătoarea reprezintă un moment de recunoaștere a forţei de comunicare pe care o are teatrul, dincolo de toate frontierele geografice sau culturale, lingvistice, religioase sau politice. Arta scenică ne ajută să descoperim lumi fascinante, motiv pentru care în prezent peste 100 de ţări sunt membre ale Institutului Internaţional de Teatru.

Această zi este dedicată oamenilor minunați care pun pasiune şi suflet în realizarea unor creaţii dedicate publicului. Ei oferă viață scenetelor prin devotamentul de care dau dovadă în fiecare clipă în care au sute de priviri fixându-i, ca la final să-și primească răsplata: aplauzele.

Până acum ziua de 27 martie a fost sărbătorită prin punerea în scenă a unor piese remarcabile în sălile de teatru din toată lumea, însă, de data aceasta trebuie să se găsească o altă modalitate. Pandemia care ne-a lovit face ca teatrele să fie închise, fapt ce a dus la transmiterea mesajului internațional specific doar prin mediul online.

Mi-am propus să cinstesc această zi printr-o ieșire la teatru, dar întrucât acest lucru nu mai este posibil, am găsit o alternativă: o să caut piesa Take, Ianke și Cadîr. Este o scenetă pe care am văzut-o acum mai bine de 10 ani, dar știu cu siguranță că m-a captivat și că merită o nouă vizionare.

Așadar, spectatorule, cum plănuiești să petreci această zi?

Vlad-Andrei Ionescu

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

Contact

Trimite-ne un mesaj!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search