Digitalizarea teatrului – Cum s-a adaptat teatrul la pandemie

Pentru mulți oameni, teatrul nu înseamnă doar actori, costume, recuzite și replici din scenarii. Nu, teatrul implică și altceva care este, poate, la fel de important: experiența fizică a teatrului. Momentele în care aștepți cu nerăbdare în întuneric începutul spectacolului, șansa de a vedea pe viu actorii tăi preferați, plăcerea de a asista la o piesă de teatru alături de alte persoane; toate acestea sunt lucruri care se îmbină cu actorii, cu luminile, cu decorul pentru a crea experiența teatrului. Ce se întâmplă, atunci, când evenimente precum actuala pandemie forțează închiderea teatrelor? Răspunsul este simplu: teatrul este forțat să se adapteze la condiții noi.

O modalitate a teatrelor de a se adapta a fost lansarea pe internet a producțiilor teatrale înregistrate înaintea pandemiei, pe care spectatorii le pot vedea gratuit. În Marea Britanie, piesa de teatru ,,Jane Eyre” a înregistrat un succes imens în luna aprilie a anului trecut, când a fost difuzată live pe YouTube de Teatrul Național din Londra. În săptămâna în care a fost disponibilă pe platforma online, piesa Jane Eyre a devenit virală pe site-ul Twitter, unde a strâns peste 4600 de tweet-uri doar din UK. 

Alte teatre au considerat că cea mai bună alternativă online este aceea de a organiza o citire live a scenariului, sau de a prezenta doar monologuri. Avem însă și artiști care fac un efort și încearcă să aducă publicului acea experiență a teatrului, chiar și în format online. Un exemplu ar fi spectacolul ,,Oscar și Tanti Roz”, care a fost susținut în data de 21 martie și a reușit să strângă peste 6000 de spectatori într-o singură noapte. Reprezentația a fost transmisă în timp real prin intermediul platformei Streamerse, iar actorii Oana Pellea, Marius Manole, Cristina Cassian și Antoaneta Cojocaru au jucat pe scenă,  în fața unei săli goale din Teatrul Bulandra, aflat în București. Platforma Streamerse oferă de asemenea ceva ce era aproape imposibil înainte de pandemie: accesul în spatele culiselor, unde spectatorii pot fi alături de actori cu câteva minute înaintea începerii spectacolului și după încheierea acestuia. 

Un aspect major al folosirii platformelor de streaming pentru teatru care trebuie menționat este creșterea accesului la piese de teatru. Locația și numărul de locuri reprezentau bariere pentru mulți oameni înainte de această digitalizare a teatrului. Acum însă, poți accesa orice piesă de teatru susținută online de oriunde te-ai afla, fără a mai întâmpina aceste obstacole.

Unii oameni apreciază confortul de a vedea o piesă de teatru live acasă, de pe canapea mai mult decât experiența de a privi aceeași piesă într-o sală de teatru. Multe teatre au observat acest lucru, și, deși mulți cred că aceste spectacole online sunt doar un mod alternativ de a susține piese de teatru în timpul pandemiei, sunt șanse foarte mari ca ele să rămână o alternativă valabilă chiar și în lumea ajunsă iar la normalitate.

 Un lucru însă este sigur: indiferent dacă experiența fizică a teatrului poate sau nu să fie transmisă și în mediul online, echipele din toată lumea care lucrează în domeniu sunt la fel de determinate și dornice să ofere tuturor oamenilor interesați piesele de teatru pe care și le doresc, lucru care ar trebui să ne bucure pe noi toți.

Alin-Mihai Tanislav

Membru Departament Educaţional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

Did you like this? Share it!

0 comments on “Digitalizarea teatrului – Cum s-a adaptat teatrul la pandemie

Leave Comment