Un spectacol dumnezeiesc

Reduceți. Reciclați. Reutilizați. Această filosofie din ecologie a fost aplicată cu succes de echipa Teatrului Nou, care a reușit să transforme un service auto de 250 de metri pătrați într-o veritabilă sală de spectacole. Aceasta adăpostește și expoziții de artă, iar în prezent sunt expuse sculpturile inspirate din mituri realizate de Radu Tudor Panait.

În actuala stagiune, Teatrul Nou îți propune șase spectacole de teatru, care mai de care mai interesante, însă eu îți voi vorbi despre Un spectacol dumnezeiesc, în regia Iuliei Alexandra Neacșu și adaptată după David Javerbaum, a cărui premieră de pe Broadway l-a avut în rolul principal pe actorul Jim Parsons.

Pe parcursul lungii și strălucitei sale cariere, Dumnezeu Le-a văzut pe toate sau, mai bine spus, Le-a făcut pe toate. De la crearea Universului, la începuturile rasei umane,  până la câștigarea concursului Eurovision de către trupa Måneskin, Dumnezeu a luat parte, din împărăția Lui cerească, la toate evenimentele istorice importante. Însă acest lucru urmează să se schimbe, deoarece, supărat de anumite interpretări ale uneia dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale – Biblia, El decide să se pogoare pe Pământ alături de cei mai credincioși îngeri ai săi, Mihail și Gavril, pentru a clarifica nelămuririle și pentru a prezenta varianta nouă și actualizată a Celor zece porunci.

Un spectacol dumnezeiesc îți aduce în prim-plan un Dumnezeu umanizat (interpretat cu multă măiestrie de Cristian Ioniță), care se înfățișează în fața spectatorilor drept un  șmecheraș de cartier chel, cu puțină burtă și peste măsură de sarcastic, dar care știe să impună respectul cuvenit Atotputernicului.

 Talentul lui Cristian Ioniță constă în faptul că reușește să prezinte personajul printr-un mix de comedie și gravitate, fiind o prezență impozantă și sigură pe scenă, stâlpul principal al spectacolului. De asemenea, spontaneitatea și harul de a interacționa cu publicul sunt calități care îl recomandă drept un mare actor, acesta reușind să transforme o situație jenantă – întârzierea unui spectator – într-o fază hazlie pentru restul publicului, fără să perturbe firul narativ sau să iasă din personaj.

 Alături de acesta se află actorii Mihai Bercaru și Eduard Cîrlan, care le dau viață arhanghelilor Mihail și Gavril, dar și altor personaje biblice. Mihail sau Mihăiță, cum îl alintă Dumnezeu, este mâna dreaptă a Acestuia, o prezență caldă, prietenoasă, pe alocuri înflăcărată. În schimb, Gavril este cel ce coboară în rândul oamenilor și le ia pulsul, fiind astfel puntea dintre divinitate și omenire.

Nu trebuie să uităm nici de efectele vizuale: laitmotivul spectacolului este decalogul, însă nu cel pe care îl cunoști din Vechiul Testament, ci o variantă nouă și potrivită vremurilor noastre, gândită și executată cu pricepere de Marian Paraschiv, iar imaginea divină asociată lui Cristian Ioniță nu putea fi realizată fără costumația furnizată de Andreea Boiangiu, ce se aseamănă cu reprezentările iconografice.

Astfel, actrița Iulia Alexandra Neacşu, ce părăsește scena și trece în spatele cortinei pentru această reprezentație, reușește să contureze un spectacol complex ce îmbină umorul cu momentele de seriozitate, divinul cu umanul și relevă faptul că perfecțiunea pe care o așteptăm de la divinitate este departe de a fi atinsă

Dacă te-am făcut curios, Un spectacol Dumnezeiesc poate fi urmărit la Teatrul Nou în data de 27 martie de la ora 19. Pentru programul complet din această stagiune, aruncă un ochi aici.

Adaptare dupa David Javerbaum

Regia : Iulia Alexandra Neacșu

Cu: Cristian Ioniță, Mihai Bercaru / Radu Catană, Eduard Cîrlan / Alexandru Petcu

Scenografie: Marian Paraschiv 

Costume: Andreea Boiangiu

Cronică redactată de Dinu Ana

Membru Departament Educațional 

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

Did you like this? Share it!

0 comments on “Un spectacol dumnezeiesc

Leave Comment