Demnitate

„Dignitas” – un cuvânt care, deși nu are o traducere certă, reprezintă totul. Termenul ce corespunde, în limba română, cuvântului „demnitate”, reprezintă lucrul cel mai de preț pe care un om îl are de oferit, conform mentalității Romei Antice.

Acest lucru este menționat și de Victor, personaj reprezentat de către Marius Manole, în dialogul pe care îl poartă cu prietenul, dar și partenerul său politic, Alex, adus pe scenă de către Șerban Pavlu, în cadrul spectacolului „Demnitate”, realizat în regia lui Ignasi Vidal.

Spectacolul are în prim plan dialogul dintre Victor și Alex, doi vechi prieteni și parteneri politici. Acesta constă în schimburi de replici care escaladează rapid pe parcursul piesei. Decorul minimalist, realizat de Bogdan Amarfi, corespunde cu subiectul aparent simplu al piesei, dar totodată este în contrast cu tumultul de emoții prezentate cu succes de către cei doi actori.

Ceea ce mi-a atras atenția pe parcurs este discrepanța dintre tipologiile celor două personaje, care au pornit la drum cu același scop, de a schimba lumea, dar care pe parcurs au urmat căi diferite. Alex, politicianul entuziast și corupt, care ajunge să-și piardă familia din cauza dedicării în partid este foarte diferit de Victor, care reprezintă un politician realist, conștient de defectele partidului și a cărui conștiință îl determină să se retragă din politică. 

O altă manieră prin care tipologiile celor doi parteneri se deosebesc este felul în care aceștia abordează discuția: Alex nu își ocupă locul pe scaun o mare parte din piesă, deoarece energia cu care abordează discuția scoate la iveală firea lui agitată, care îl determină să reacționeze impulsiv în anumite situații. În același timp, Victor abordează cu calmitate discuția, chiar și atunci când acesta descoperă că partenerul său l-a trădat. Cu toate acestea, nu eșuează să-și exprime dezamăgirea atunci când reușește să transmită publicului problemele societății noastre corupte, prin intermediul unui monolog cu un puternic impact asupra publicului.

Și Șerban Pavlu reușește să transmită un mesaj publicului atunci când, întrebat de Victor de ce dorește să fie ales prim ministru, Alex răspunde: „Am simțit că pot schimba lumea.”, replică ce stârnește amuzamentul partenerului său.

De menționat este că, în ciuda aparențelor, regizorul Ignasi Vidal nu a dorit ca textul să aibă în prim plan probleme politice, ci a vrut să scoată în evidență parcursul unei prietenii separate de idealuri diferite.

Piesa a avut un puternic impact asupra mea încă de la început. Prezența celor doi actori au acaparat scena dinainte ca aceștia să înceapă să-și prezinte replicile. Pe parcurs, intensitatea emoțiilor a crescut semnificativ atunci când vocile actorilor umpleau sala și îți luau respirația.

Pentru a trăi cu adevărat piesa, trebuie să fii prezent, deoarece oricâte cuvinte aș avea pentru această piesă, niciodată nu vor exprima în totalitate ceea ce vreau să vă transmit. Așadar, dacă dorești să fii la curent cu urmatoarele apariții pe scenă ale celor doi actori, urmărește pagina de facebook și site-ul teatrului Avangardia și bucură-te de emoții autentice.

Regie: Ignasi Vidal

Distribuție: Marius Manole și Șerban Pavlu

Decor: Bogdan Amarfi

Lumini: Dan Bujor

Costume: Adina Buzatu

Traducere: Mihaela Stanca

Cronică redactată de Enache Lucia

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

Did you like this? Share it!

0 comments on “Demnitate

Leave Comment