Piesă despre teatru

Teatrul înseamnă ceva diferit pentru fiecare om, însă, oricare ar fi însemnătatea acestuia, ceva îi atrage de fiecare dată să ia parte la o nouă piesă. Ce este acel ceva, vă întrebați? Se poate să fi găsit câteva răspunsuri…

Read More

Marea cuvintelor goale

În viață, la fel ca și în teatru, emoția este elementul primordial în a transmite un mesaj credibil. Singura deosebire dintre cele două este faptul că numai în cazul uneia emoția trebuie să fie doar o mască pusă cu iscusință pe chipul unui actor bine instruit. Ai crede că e evident în care dintre situații, nu-i așa? Totuși, de-a lungul timpului, a devenit tot mai greu să ne dăm seama unde se aplică această regulă: în teatru sau în viață?

Read More

Diferit, dar la fel de bun

Teatrul înseamnă întoarcerea către tot ce este uman. Sunt puţini cei care se mai bucură de sentimente, de naivităţi sau excentricităţi care vin din interior. Pentru fiecare dintre noi teatrul are o altă valoare: un om, o scenă, o formă de artă, un abis sau un apogeu. Având în vedere că este de o abstractitate categorică, teatrul reușește să ajungă la orice tip de public, creându-se astfel numeroase ramuri.

Read More

Renașterea prin adaptare

Nu cred că exagerez când spun că avem ciudata tendință de a valorifica trecutul sau, și mai mult decât atât, să îl glorificăm. Mă văd nevoit să fac necesara trimitere la sintagma: „istoria se repetă”, căci, sub lupa observației tacite, putem sesiza că atunci când un impas pare să dea târcoale în cultură sau societate, ne uităm în trecut. De ce? Răspunsul este unul simplu și logic: dacă am reușit și înainte, putem și acum.

Read More

Respirăm cultură în moduri inedite

Trăim vremuri atipice, cu care nu ne-am fi gândit că ne vom confrunta: virusul „încoronat” a pus stăpânire pe întreaga lume și ne-a determinat să ne retragem în confortul propriilor locuințe. Pentru binele tuturor, suntem nevoiți să limităm interacțiunile sociale și să evităm spațiile aglomerate, iar aceste temeri au dat naștere unor măsuri de precauție. Toate teatrele și instituțiile de cultură din capitală vor fi închise pentru public până la sfârșitul lunii martie, însă acest lucru nu poate împiedica manifestările artistice.

Read More

UMANITATEA REPREZENTATĂ AUTENTIC PE SCENĂ

Este deja un truism să spunem că viața simbolizează o enigmă. De milenii întregi ne străduim să o înțelegem și să îi dăm un sens ultimativ, doar că ne lovim de atât de multe opinii și viziuni, încât nu ne putem hotărî decât asupra faptului că trebuie trăită și savurată, oricum ar fi ea.

Read More

Gânduri…

Sunt chiar aici, în spatele cortinei, aștept ca luminile să se stingă și spectacolul să înceapă. Din sală se aud glasurile și râsetele spectatorilor, toată lumea e pregătită și decorul e la locul lui, iar eu sunt aici, plin de emoții, temeri și fluturi în stomac. Despre asta e teatrul, nu? Emoție, pasiune, dedicare… Asta îmi doresc să transmit tuturor.

Read More

Magicul „dacă”

Deși suntem tentați să credem că din sfera teatrului fac parte doar emoția, pasiunea și talentul pur, adevărul este că un pilon vital ce stă la baza reprezentării scenice este tehnica. Din cea din urmă derivă latura mai „științifică” a artei teatrale, cea care educă tinerii actori în drumul lung spre perfecționare.

Read More

La doi pași de teatru

La începuturile sale, teatrul era foarte căutat de însetații de cultură, acesta reprezentând una dintre primele modalități de animare a unei scrieri. Cu timpul, însă, pe măsură ce au apărut alte mijloace de interpretare a scrierilor, oamenii au putut asculta la radio sau privi într-un cinema și ulterior la televizor ceea ce odinioară urmăreau entuziasmați pe scena unui teatru. Odată cu evoluția tehnologiei, lumea a preferat să stea în confortul propriului cămin să urmărească un film, în detrimentul unei piese de teatru.

Read More