A trecut copilăria, iar odată cu maturizarea, trăirile își pierd din intensitate. Spectacolul „SF - Super Fragil” reușește să aducă sub lumina reflectoarelor contrastul dintre exprimarea dezinhibată a emoțiilor, caracteristică copilăriei, şi reacțiile timorate ale adultului trecut prin procesul de formare socială.
Încă de la intrarea în sală, ești așteptat de imaginea dinamică a celor 6 copii jucându-se în parc. Cum de erau deja la joacă? Să fi fost toată ziua acolo? Atmosfera e dată de mișcările lor acrobatice și de dans, energice, dar continue.
Periodic, apare un dereglaj evident în comportamentul actorilor. Totul se schimbă. Lumina devine galbenă, mișcările protagoniștilor devin mai puțin ample, chiar tremurânde, iar sunetul devine ciudat, scârțâit. Suntem introduși în lumea adultă, unde regulile nescrise ale societății îngrădesc posibilitatea de exprimare și unde circumstanțele îndeamnă adesea la îngrijorare și împing către anxietate. Apoi se face saltul invers: lumina revine la normal, mișcările își reiau fluiditatea, iar sunetul este plăcut. Ne-am întors în universul copiilor, unde lucrurile sunt simple, firești. Aceste treceri repetate între cele două stări au accentuat de fiecare dată ideea contrastului. Toate personajele sunt anonime, reprezentându-ne pe fiecare și, în final, pe noi toți. Ei înfățișează un adevăr general valabil care se poate observa cu ușurință în realitatea din jurul nostru.
Deși dialogurile sunt întâlnite rar în acest spectacol de gen teatru fizic, puținele schimburile de replici, trei la număr, au un impact semnificativ în conturarea mesajului piesei. Are loc o conversație apăsătoare dintre o fetiță și tatăl ei, care este îngreunată de diferența de limbaj, ea vorbind păsărească. Publicul totuși, poate înțelege cu ușurință ce spune ea datorită subtitrărilor proiectate în spate. Întrebările ajung de la curiozități inocente la reproșuri.
Coregrafiile sunt cu adevărat spectaculoase, având elemente de acrobație și gimnastică neașteptate și interesante de urmărit. În lipsa cuvintelor, este extraordinar cum limbajul corpului are capacitatea de a transmite totul atât de clar. Costumele sunt viu colorate, dar simple, potrivite pentru a permite mișcarea nerestricționată a actorilor.
Spre final, copiii îmbracă haine supradimensionate de adult, reprezentând faptul că inevitabilul s-a întâmplat, iar ei au crescut. Spectacolul se termină cu ei dezbrăcând aceste haine și revenind la copilul din interiorul lor.
Dacă îți dorești să experimentezi o producție captivantă, cu scene pline de energie și expresivitate, află că următoarea reprezentație a spectacolului „SF (Super Fragil)” va avea loc în data de 9 aprilie la Teatrul Excelsior. Pentru mai multe detalii și achiziționarea biletelor, accesați acest link.
Concept, regie, coregrafie: Andrea Gavriliu
Distribuția:
Ciprian Chiujdea
Vlad Crudu
Iuliana Danciu
Vlad Furtună
Iulia Lupașcu
Ileana Ursu
Scenografia: Theodor Cristian Niculae
Muzică: Adrian Piciorea
Asistent coregrafie: Eva Danciu
Lighting design: Cristian Șimon
Asistent lighting design: Nicoleta Ivan
Grafica afiș: Asen Dankov
Dialoguri: Ileana Ursu
Producător delegat: Camelia Moroianu
Durata: 60 min
Recomandare de vârstă: 15+
Cheșculescu Maria
Membru Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)